Hemmagjord Majonnäs är billigare, bättre och godare än färdigköpt – ändå är det många som inte gör sin egen majonäs (jag skulle vilja påstå att de flesta köper färdig i affären).

Jag försökte nysta lite i varför och fick i stort sett tre svar:
1) Det verkar komplicerat.
2) Jag har lust att prova men jag vet inte hur jag gör.
3) Jag provade en gång och det blev inte gott.

Vad alla tre punkterna har gemensamt är att man upplever att det här är något man kommer misslyckas med. Det här receptet är provat både av mig, min kära mor och andra frivilliga – och ingen har misslyckats hittills.

Pris är också viktigt för många när det kommer till mat. En sats med majonäs av detta receptet är 300g och kostar cirka 12 kr (2 ägg = 5kr + 2.5 dl rapsolja = 5kr + senap/vinäger 2 kr). Och då får du en bättre, färsk produkt utan tillsatser!

Tips! Använd helt vanlig varmpressad rapsolja, de har lite smak/lukt. Kallpressade rapsoljor ger en mystisk bismak och är grunden till att många inte gillar sin hemgjorda majonnäs. Man har goda intentioner om att “lyxa til det” med en dyrare produkt (vilket annats brukar vara en god metod att få saker att smaka bra).

Hemmagjord Majonnäs

  • Tid: 10 min
  • Portioner: 1 sats
  • Svårighetsgrad: Enkel+
  • Ingredienser
  • 2 äggulor (rumsvarma)
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  1. Instruktioner
  2. Använd en vanlig handhållen klassisk elvisp.
  3. Börja med att separera gulan och blanda äggula, dijonsenap och vitvinsvinäger. Viktigt; alla ingredienser skal vara rumstempererad.
  4. Tillsätt oljan i en fin stråle under kraftig vispning. Det är viktigt att ha tålamod så att din majonäs inte separerar!
  5. Majonäsen är klar när den tjocknat och all olja är ivispad. Smaka till sist av med lite salt.
Print Friendly, PDF & Email