Bröd på Keto är kanske det allra svåraste att lyckas med, främst för att man inte kan imitera smaken av vetemjöl. Jag har därför aldrig satsat på att imitera vetebrödet. Istället önskade jag att skapa ett gott och näringsrikt fröbröd som är gott på sitt sätt, som går fort att blanda ihop och som man kan njuta och variera med gottigt pålägg. Jag gör också min brödkaka när jag äter färska räkor på sommaren, då brödet är så tåligt.

Jag gillar att lågkolhydrat-frallor, tekakor, brödkakor och liknande är nybakade, men så kan ju det ta lite väl lång tid ibland. Lösningen har blivit att jag förbereder min egen brödmix som jag snabbt kan blanda ihop med de sista ingredienserna när jag vill ha bröd.

Jag har i ägg och äggvita, det gör att det håller ihop bra och mättar. Men jag lovar att det här brödet inte har den där eftersmaken av ägg som t.ex. muggbröd i micron eller oopsies/cloudbread har.

Blanda frömixen och förvara i en glasburk, håll undan direkt solljus. När det är gjort har du frömix till massor av fröbröd.

Om Sesammjöl:
Mjölet jag har i för extra “brödighet” är ett slags fettreducerat Sesammjöl med väldigt lite smak av sesam. Det går t.ex. att köpa på bodystore för 49kr och går att använda i allt möjligt, som pizzabotten. Här hittar du fettreducerat sesammjöl.

Psst! Det här receptet gäller för 1 brödkaka, som oftast är lagom till en person och jag brukar dela upp det i 6 eller 8 små trekanter.

Tips! Brödet blir extra gott om du toppar det med brödkrydda. Ha sesamfrön eller vallmofrö på toppen ihop med lite flingsalt. Eller mortlad rosmarin, fänkål och flingsalt. På bilden har jag också dekorerat med färsk timjan, det blir ju både fint och gott.

Ketolivets Fröbröd

  • Tid: 5+20 min
  • Personer: 1
  • Svårighetsgrad: Enkel+
  • Ingredienser
  • 1/2 dl Brödmix (se mix under)
  • 1 tsk fiberhusk/finmald psyllium
  • 2 msk pofiber (8-10g)
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 1/2 dl kokande vatten
  • Flingsalt eller brödkrydda att strö på
  • Brödmixen
  • 2 dl linfrö
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl chiafrön eller krossade linfrön
  • 2 dl sesammjöl
  • 2 tsk salt
  1. Instruktioner
  2. Blanda ihop Brödmixen och fövara i en glasburk. Klar att användas varje gång du vill baka dig ett litet bröd.
  3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  4. Blanda först ihop alla torra ingredienser; brödmix, fiberhusk och pofiber.
  5. Kläck i ett ägg och en äggvita (den överblivna gulan kan du t.ex. göra majonnäs av). Använd en slickepott och blanda ihop ordentligt.
  6. Slå på vattnet, blanda lite till och låt svälla i några minuter innan du brer ut mixen till en fin brödkaka på en plåt med bakplåtspapper. Ca 18-20 cm i diameter.
  7. Strö på lite flingsalt eller brödkrydda (ex. mortlar rosmarin, fänkål och flingsalt).
  8. Sätt in i ugnen i 13 minuter, vänd på brödkakan och grädda med undersidan upp i 4-5 minuter till.
  9. Låt svalna på galler i 5 min innan du skär upp dina bitar.
  10. Servera med favoritpålägg!