För några veckor sedan köpte jag Chiafrön för första gången och sedan dess har jag ätit Chiapudding till frukost nästan varje dag. Man kan säga att det har blivit en av mina livrätter. Jag är inte en stor frukostmänniska, men ibland när man behöver gå upp tidigt (och det blir extra länge till lunch) så kan jag tycka att det behövs.

Jag har provat massa olika recept och experimenterat själv. Jag gillade inte recept som använde bara kokosmjölk och recept med kanel går bort. Jag har provat med sötning men önskar egentligen att undgå det helt. Dagens pudding smakade äntligen precis så som jag önskar så här kommer receptet!

Viktigt! Jag använder alltid kokosmjölk eller kokosgrädde från tetrapack. Tycker det är jättestor smakskillnad och de som inte gillar chiapudding upptäcker att de gillar det när det använder “riktig” sorts kokosmjölk/grädde.

Jag brukar förbereda i alla fall för 4 dagar, men har också ätit en som stått i kylskåpet (i glasburk med tätt lock) i en vecka och det fungerade jättebra.

Chiafrön är riktig supermat och 2 matskedar innehåller mer omega 3 än en portionsbit lax, sju gånger så mycket C-vitamin som apelsin, är glutenfria, innehåller protein, är rika på kalcium, håller blodsockret stabilt och får magen att må bra.

Tips! Använd en slickepott för att röra flera gånger och “hacka” i röran så att det inte klumpar sig. Har du inte en burk med lock kan du bara ha plastfolie över natten.

Chiapudding basrecept

  • Tid: 5 min
  • Portioner: 2
  • Svårighetsgrad: Superenkel
  • Ingredienser
  • 1 dl kokosmjölk eller kokosgrädde från tetra
  • 1 dl mandelmjölk (osötad!)
  • 2 msk Chiafrön
  • 2 kryddmått finmalen kardemumma
  • 2 kryddmått Bourbon vaniljpulver
  • 80 g bär, frysta eller färska (ex. hallon)
  1. Instruktioner
  2. Chiapudding förbereder du kvällen innan då den behöver lite tid på att stå till sig.
  3. Blanda ihop alla ingredienserna (utan bär) i en bunke. Vispa först ut vaniljen och kardemumman i mandelmjölken. Blanda så i kokosmjölken (vispa ej, den skummar sig), sist chiafrö. Rör runt ordentligt.
  4. Rör om 1-2 gånger den första halvtimmen. Lägg över i glasburkar med tätt lock.
  5. Jag brukar servera med hallon. Använder jag frysta hallon så jag mosar de innan jag öppnar påsen så att de blir korn. Häller på lite kokande vatten (som jag häller av) så tinar de på några sekunder. Servera och njut.

Köp hem ett bra vaniljpulver, det kommer ge dig så mycket glädje.

Print Friendly, PDF & Email