Jag tycker nog egentligen att grytor förtjänar att koka länge och riktigt gotta till sig. Men oddsen för att någon genomför det en onsdag efter full arbetsdag är kanske inte så stora. Receptet är baserat på en person och eftersom jag inte äter ris eller nudlar så har jag istället mycket grönsaker och mer kokosmjölk.

Varför basilika?
Något man har hemma mycket oftare än thai sweet basil är ju helt vanlig basilika i kruka, och vet du vad? Det funkar väldigt bra! Om du inte tror mig så är det bara att prova själv ;)

Varför inte kyckling?
Det är ganska svårt att lyckas med kycklingfilé av bröst i en soppa/gryta, 1 minut för länge och köttet blir torrt och trådigt (och inte alls som på restaurang). Om du önskar att använda kyckling så är trickset att använda lårfilét av kyckling och att lägga i bitarna efter du kokat upp vätskan, du ska inte steka först! 
Strimlat svin tycker jag är mer tåligt och lättare att lyckas med, så det blir ju väldigt smidigt att använda till en vardagsmiddag.

Egen vs. Köpt currypasta för dig på LCHF
Okej, så det är kul att laga sin egen currypasta, men då behöver jag att det är helg och att jag inte kommer hem och bara dör av hunger.
Den färdiga jag använder ger 14g kolhydrater per 100g och 2 tsk är ungefär 20 g, så det ger inte mer än 2,8 kolhydrater (och det finns säkert ännu bättre sorter om man letar i specialbutiker).

Snabb Thai green curry med basilika

  • Tid: 20 min
  • Personer: 1
  • Svårighetsgrad: Enkel+
  • Ingredienser
  • 175 g strimlat svin eller kyckling
  • 1 tsk green curry paste
  • 1cm ingefära (en tum-topp)
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 6 stk sockerärtor
  • 1-2 championer
  • 1 liten vårlök
  • 60 g broccoli
  • 2-3 cm zucchini
  • 1 1/2 dl fullfet kokosmjölk
  • (1/2 dl vatten)
  • Stänk fisksås
  • Stänk soya
  • 4-5 basilikablad
  • 1 liten vårlök
  • 1/4 lime
  • 1 msk Rapsolja
  1. Instruktioner
  2. Värm rapsolja i en liten teflonpanna eller tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Skiva och finhacka ingefäran tunt + finhacka vitlöken och lägg i den uppvärmda oljan. Ge det 2 minuter, se till att det inte bränner. Du ska bara lösa ut smakerna.
  3. Skiva vårlöken och skär championen, broccoli och zucchinin i fina bitar, ha i 1-2 min.
  4. Tillsätt det strimlade køttet, bara ge det lite yta snabbt.
  5. Slå på kokosmjölk och eventuelt vatten om du vill ha det lite mer som soppa än gryta. Smaksätt med currypastan, soya och fisksås.
  6. Rulla ihop basilikabladen och finstrimla (chiffonade). Se video längst ner i inlägget! Lägg i och koka upp. Småputtra till köttet är färdigt.
  7. Ha i sockerärtorna helt på slutet så dem bara blir varma men inte förlorar sin krispighet.
  8. Pressa över limen rätt innan servering. Om du vill kan du lägga ett litet basilikablad eller två på toppen (eller koriander som jag har gjort) som garnityr.