Just nu är jag besatt av en chowder (krämig soppa), inspirerat av matkulturen från norra deler av USA (New England) och Kanada. Den blev bara så himla god – jag åt den igår och jag kommer äta den samma soppan idag igen.
Obs! Butternutpumpa är inte det mest kålhydratfaytiga, men i det här receptet är det beräknat bara 125g pumpa per person. Äter du väldigt strikt LCHF rekommenderar jag att dra ner lite på mängden pumpa till 80g per person, eller ta lite mindre av “såsen”.
Använd äkta kycklingfond, det har mycket mindre kolhydrater än buljong och är inte förhandssaltat (du betalar i stort sett dyrt för något så billigt som salt). Använder du grillad kyckling kan du koka fonden själv på skråget, köper du fond ska näringsinnehållet se ut ungefär såhär: Energi 239 kJ, Energi 57 kcal, Fett 0.5 g, Kolhydrat 0.5 g, Varav sockerarter 0.5 g, Fiber 1 g, Protein 12 g, Motsvarande salt 0.5 g.
Tips! Du kan förbereda pumpapurén dagen innan och lagar man en mindre sats (receptet är beräknat till 4 personer) så kan man spara i kylen och använda som tillbehör till andra rätter.
Krämig Kycklingsoppa med Butternutpumpa
- Tid: 30+30 min
- Person: 4
- Svårighetsgrad: Medel
- Ingredienser
- Pumpapuré – 1 Butternutpumpa (ca 500g pumpakött) + 1/2 dl kokande vatten
- 50 g smör
- 6 dl kycklingfond, helst äkta (kan kokas själv av skråg eller köpas)
- 1,1 liter vatten
- 600 kyckling (grillad utan skin eller kokad lårfilé)
- 200 g gul lök
- 140g Philadelphia /färskost
- 2 msk sherry (kan uteslutas)
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 tsk lökpulver
- 3 lagerblad
- 2 msk sojasås, mild
- 3 krm finmald muskotnöt
- 1-2 krm Finalen svartpeppar
- Instruktioner
- Pumpapuré: Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort skalet från pumpan med en vass kniv (var försiktig, den är hård) och dela upp i mindre bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, salta lite. Sätt i nedre delen av ugnen i 30 min. Lägg den mjuka varma pumpan i en bunke med 1/2 dl kokande vatten och kör till en pure med stavmixer (eller i en blender).
- Strimla löken och stek mjuk i smöret på medelvärme. Slå på fonden, vattnet och eventuellt sherry – koka upp.
- Sänk värmen. Krydda med vitlöken, lökpulver, lagerblad, muskotnöt, sojasås och finmald svartpeppar. Låt sjuda i 20 min, gärna samtidigt som du gör pumpapurén.
- Ta ut lagerbladen ur grytan och lägg i kycklingen som du river i lagom stora bitar. Grillad kyckling (utan skinnet) är perfekt till detta, men du kan också koka egen kyckling mjuk (detta gör du i lätt saltat vatten i 30 min).
- När kycklingen är varm klickar du i Philadelphia och rör ut ordentligt. (För att undgå vita prickar kan den också röras ut i en separat bunke först med lite vätska från soppan)
- Koka upp en sista gång och servera rykande varm i djupa skålar.
