Innan du åker och handlar

Ratatouille är en väldigt ödmjuk grönsaksrätt från det franska Provance, så här gäller det att tänka råvara, råvara, råvara. Ju bättre grönsaker, krossade tomater och olivolja du har, desto bättre kommer det att smaka.

I affären

Du vill att grönsakerna ska ha ungefär samma diameter. Ta utgångspunkt i tomaterna och försöka hitta en smalare aubergine och lite bredare zucchini.

Om min Ratatouille

Jag älskar min ratatouille, den är bara helt fantastisk och någon gång så ska jag ta bilder som matchar hur god den är! Den är ett jättebra tillbehör till alla möjlig sorters biffar och stekar. Den är verkligen värd tiden den tar att laga!

Ratatouille till Fest

  • Tid: 1h 30 min
  • Personer: 4
  • Svårighetsgrad: Medel-
  • Ingredienser
  • 3 stora mogna tomater (tunna skivor)
  • 1 aubergine (tunna skivor)
  • 1-2 Zucchini (tunna skivor)
  • 1 mellanstor rödlök (ännu tunnare skivor)
  • 3 dl krossade tomater
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 5-6 finstrimlad basilikablad
  • 2 tsk Herbs de provance
  • Salt & Peppar
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Värm försiktigt olivoljan med den finhackade vitlöken i 2min, var där och rör.
  4. Rör ner de krossade tomaterna, tomatpurén, vitvinsvinäger, basilikan, Provance-kryddan och blanda ordentligt med oljan och vitlöken.
  5. Koka tomatsåsen på låg värme i 20-30 minuter. Smaka av med salt och peppar (tomatsås brukar tåla en del salt). När det står på spisen förbereder du de andra grönsakerna.
  6. Skiva tomaterna, zucchini och aubergine tunt (5 mm) och rödlöken extra tunt så den inte smakar rå lök när grönsakerna är klara.
  7. Bred ut tomatsåsen i botten i en djup rund ugnsform. (Det går såklart med en annan form, men en rund ger dig en extra vacker rätt som är trevlig att ställa på bordet när du har gäster).
  8. Varva grönsakerna i formen. Först en stor cirkel och så fyll upp i mitten. Det behöver inte vara i perfekt ordning för att bli vackert och rödlöken kommer du ha mindre av så den får du fördela med ögat.
  9. Ta en pensel och stryk lite olivolja på toppen av grönsakerna, då får de finast färg.
  10. Sätt i ugnen i 50 min. Servera direkt eller kall dagen efter.

Det är så himla tråkigt att jag inte har bilder som gör Ratatouillen mer rättvisa, tog bilden med mobilkameran i ett väldigt mörkt rum tyvärr. Det blir ännu finare med en benvit ugnsform i porslin (en sånn med räfflor på sidorna).

Print Friendly, PDF & Email