Klassisk italiensk pesto är kanske något av det godaste som finns, men att göra det på traditionellt sätt tar tid och är inte helt lätt. Det här receptet är kanske för den “speciellt intresserade”, för hen som bara älskar Italien.
Det klassiska sättet att göra pesto på är inte att stavmixa ihop det. På samma sätt som en äkta curry-paste från Thailand görs i mortel och en äkta guacamole från Mexico görs i mortel, så görs också en äkta pesto i mortel. När ingredienser blir stötta, pressade och malda får de helt enkelt en annan smak än om de blir mixade.
Det är också ganska dyrt att köpa in alla ingredienser, så rekommenderar detta receptet till fest!
Tips! Om du ska köpa pesto i affären, ser till att det inte är solrosolja i, det ska bara vara olivolja i en riktig pesto.
Klassisk Italiensk Pesto
- Tid: 20 min
- Personer: 8
- Svårighetsgrad: Medel+
- Ingredienser
- 50g färsk basilika
- 80g finriven parmesan
- 50g rostade pinjenötter
- 1 dl mild olivolja
- 1 stor vitlöksklyfta
- 0.5 tsk flingsalt
- Svartpeppar
- Instruktioner
- Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna i någon minut.
- Mortla salt och vitlök till en paste.
- Ha i basilika lite i taget och mal mot kanterna. Du ser hur det gröna börjar släppa ur bladen som en grön vätska, då gör du det riktigt.
- Mortla/stöt med pinjekärnorna tills de släpper på fettet.
- Ha i parmesanosten och mortla ihop allt.
- Nu är massan som en paste och du ska tillsätta olivolja tills du har en perfekt konsistens. Tillsätt olivolja lite i taget tills du har en fin len pesto. Krydda med svartpeppar (kvarn).