Guacamole har blivit Tacon´s viktigaste tillbehör i tillägg till att vara en kär dipp och tillbehör till många andra rätter.
Visste du att guacamole är en väldigt gammal rätt som tillreddes redan på 1600-talet av Aztekarna? De däremot kallade det för “Ahuacatlmolli”, som ganska så passande betyder avokadosalsa. Enligt tradition ska guacamole mosas med mortel, men jag personligen föredrar att använda en gaffel.
Avokado är också en fantastisk källa till fett och vitamin E. Det håller dig mätt länge och förhöjer andra smaker och med sin milda runda smak kan den kryddas upp ordentligt.
Tips! Lägg tillbaka avokadokärnan i dippskålen, det ska hjälpa avokadon att hålla sin friska färg och inte mörkna (fast mest så ser det trevligt ut). Täck också över med plastfolie.
Klassisk Guacamole
- Tid: 10 min
- Portioner: 1 sats
- Svårighetsgrad: Enkel
- Ingredienser
- 2 små-medelstora avokado (typ 2-pack)
- 1/2 lime, zest & juice
- 1/2-1 vitlöksklyfta, krossad och hackad
- 1/2 tsk Cholula Hot Sauce
- 1/2 röd färsk chili (1/3 om den är stor)
- 1 tsk tacokrydda
- 1 nypa salt
- Koriander
- Instruktioner
- Kärna och gröp ur avokadorna, grovhacka och lägg i en bunke.
- Finhacka chilin och krossa vitlöken med bredsidan av kniven och finhacka den också. Lägg i tillsammans med avokadon. Pressa i limejuicen och blanda i zesten.
- Krydda med salt, hot sauce och tacokrydda. Mosa ihop alt med en gaffel.
- Avslutningsvis finhackar du koriander (mängd efter smak) och rör ner. Låt stå kallt i 20-30 min innan servering.