I trädgården till pappa så hittade jag den vackraste kålrabbin jag någonsin sett (se längre ned i inlägget), med en helt fantastisk lila färg! Självklart var jag ju tvungen att laga något gott av den. Jag plockade först en lite för stor. Fick lärt mig att den perfekta storleken är 7-8 cm i diameter, är de för stora så riskerar de nämligen att smaka lite “träigt”.

Jag plockade också färsk vitlök från trädgården och gräslök från örtaträdgården. Färsk vitlök är typ det bästa som finns! Det går ju också att köpa färsk vitlök i affären från våren och genom sommaren, så passa på! Vanligtvis gillar jag t.ex. inte att pressa vitlök då man riskerar att få en väldigt stark och vass smak, men med färsk vitlök kan man göra vad man vill.

Tips! Använd en fet riven ost då den tål 30 min i ugnen, ser att osten börjar bli för bränd kan du bara lägga lite aluminiumsfolie på toppen så klarar det sig.

Kålrabbigratäng

  • Tid: 10+30 min
  • Portioner: 2
  • Svårighetsgrad: Enkel
  • Ingredienser
  • 2 portionsformar
  • 225 g kålrabbi
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 40 g Philadelphia (färskost)
  • 60 g vispgrädde
  • Salt & Peppar
  • 40 g riven ost
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Finstrimla kålrabbin tunt (går att göras i en foodprocessor med inställning på grovhackat, det ska inte bli mos).
  3. Blanda ner färskosten, grädden och pressa ner en vitlöksklyfta. Rör om ordentligt. Krydda med finhackad gräslök och salt & peppar.
  4. Lägg i kålrabbiblandingen och toppa med riven ost – cirka 20 g per portionsform. Grädda i 30 minuter.

Print Friendly, PDF & Email