Detta är den bästa och godaste rödvinssåsen till rött kött som jag har gjort själv någon gång. Jag älskar sås. Sås är kronan på verket till vilken som helst köttbit – men därför måste också såsen vara riktigt riktigt god, och det är den här!
Detta är en rödvinssås som passar perfekt till lamm, oxe och vilt. Den är enkel och kommer imponera dina gäster och jag har nästan lust att kalla den en rödvinsreduktion för att den är så smakrik.
Om du äter LCHF: Välj en balsamvinäger (Balsamico) med ett lågt innehåll av kolhydrater. Jag använde Borggårdens Balsamico som har 13 kolhydrater per 100g + Kikkoman Soja (3,2 kolhydrater/100 g) + Oxfond (1,1 kolhydrater/100g) + rödvin utan socker = 1,4 kolhydrater per portion.
Tips! Kom ihåg att bättre vin = bättre sås. Eftersom det bara är ett glas det handlar om i mängd brukar det gå bra att sno av vinet som serveras till maten.
Bästa och Godaste Rödvinssåsen
- Tid: 40 min
- Portioner: 4
- Svårighetsgrad: Enkel+
- Ingredienser
- 2-3 vitlöksklyftor
- 12 timjan-kvistar
- 1-2 schalottenlök
- 1+2 msk smör
- 1-2 lagerblad
- 1 msk sojasås
- 2 msk Balsamico (balsamvinäger)
- 2 dl utspädd oxfond
- 2 dl rödvin
- Nymalen peppar (+ salt)
- Instruktioner
- Krossa vitlöksklyftorna med flatsidan av kökskniven. Tunnstrimla schalottenlöken. Grovhacka 10-15 kvistar timjan. Smält 1 msk smör i en kastrull och fräs ingredienserna i smöret tills de mjuknat.
- Häll på rödvin, soja, balsamico och koka upp. Skruva ner til lägsta temperatur där det fortfarande småputtrar. Lägg i lagerbladet och peppra med nymalen peppar efter smak. Låt det reducera i 10 min.
- Häll på oxfonden (äkta, ser ut som lös gelé) og reducera såsen i 15-20 minuter till. Smaka av med salt om fonden inte har salt i sig.
- Sila såsen och ställ tillbaka på svag värme. Rör ned 2 msk smör och servera.