Ugnsrostad Fänkål är ett enkelt tillbehör som är vackert att servera. Det passar därför extra bra till helgen eller om man vill imponera med en läcker tallrik när man ska ha gäster.

Själv tycker jag att fänkål är ganska underskattat och hade definitivt kunnat användas oftare. Men så är det ju att veta vad man ska göra med den. Förut använde jag den bara i fisksoppa, nu börjar repertoaren utöka sig till både fänkålspuré/mos och nu ugnsrostad fänkål.

Det är jättelätt att göra och är ett sådant där tillbehör som “gör sig själv”, så väldigt praktiskt när man inte har mycket tid.

Tips! Passar bra ihop med kyckling. Lägg olika kycklingdelar med skinn längst ner i ugnen i en djup form samtidigt som du sätter in fänkålen. Servera med majonäs eller aioli.

Ugnsrostad Fänkål

  • Tid: 30 min
  • Personer: 2
  • Svårighetsgrad: Enkel
  • Ingredienser
  • 1 Fänkål
  • Olivolja
  • Fänkålsfrön
  • Torkad timian
  • Grovmalen Peppar
  • Flingsalt
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  3. Lägg fänkålen på en skärbräda med bredsidan ned och skiva 5 tjocka skivor (se bild). Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Pensla fänkålen med olivolja. Strö över flingsalt och peppar. Mortla timian och fänkålsfröna lätt och strö över.
  5. In i ugnen i 25-30 minuter (25 ger lite mer fast fänkål). Klart att serveras.