Min aubergineröra är en av mina signaturrätter på grillbordet. Den är alltid ett välkommet tillskot när fantasin tryter och man tänker att det vore ju trevligt med något annat än tzatziki (eller i alla fall i tillägg till).

Auberginröran tar ganska lång tid att göra, men den sköter lite sig själv och är en smakbomb! Den är rolig att bjuda på just på grund av det, för aubergine ser ju lite tråkigt ut och så smakar folk och säger bara “WOW”.

Detta är fösta gången gett mig på att skriva ner receptet och hoppas det blir rätt, jag brukar ju bara höfta ingredienserna, jag “vet” ju hur mycket olja som ser lagom ut och hur det ska smaka.

Tips! Har du inte vitvin går det bra med bara vitvinsvinäger, men var försiktig så smaken inte blir för skarp.

Ketolivets aubergineröra

  • Tid: 1 h
  • Portioner: 1 sats
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Ingredienser
  • 2 st Aubergine
  • 1 dl god extra virgin olivolja
  • 2-3 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta, krossad och hackad
  • 1 dl vitvin
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Bladen från 5 kvastar timjan
  • Flingsalt & Nymalen peppar
  • (1 squeez citron)
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Pricka auberginerna med en gaffel runt om och lägg på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen i 45-60 min (beroende på storlek).
  3. Finhacka schalottenlöken (och jag menar fint) och krossa och finhacka vitlöken. Värm upp olivoljan i en liten kastrull på svag värme och ha i löken. Löken skal stekas mjukt men aldrig få färg, då har du för varmt.
  4. När löken är mjuk har du i vitvinet, vinägern och timjanen och låter det reducera på så svag värme som möjligt medan auberginen är i ugnen (det står alltså på värmen i säkert 40 min).
  5. Ta ut auberginen och låt svalna i 5 min. Dela på längden och skrapa ut innehållet med en sked. Grovhacka fruktköttet ordentligt och ha sedan i grovhacket i lökblandningen, se till att få med all vätska på skärbrädan. Salta och peppra. Beroende på hur stora aubergine du har kan det hända att du behöver tillsätt lite mer olja och timjan.
  6. Koka snabbt upp och ta ner värmen direkt och låt det stå på i 15 minuter till tills dt har fått riktig konsistens (se bild). Tillsätt inte mer vinäger, men om du tycker det behöver mer syra kan du ge det en squeeze med färsk citron.
  7. Servera ljummen, och lägg gärna en liten timjankvast på toppen av skålen som dekoration.