Ytterfilé (eller oxfilé) med grönpepparsås och Kålrots-fries är en perfekt middag att bjuda icke-LCHF-gäster på, de kommer nämligen inte ens märka att det är lågkolhydrat. Det är fint att ha några helgmiddagar att kunna dra till med oavsett, vilken diet man är på. Jag älskar en klassisk oxfilémiddag och en grönpepparsås är ju helt gudomligt. Sprita upp såsen, bokstavligt talat, med cognac och sherry – det ger en extra kick.
Det var egentligen i somras jag provade kålrot-fries för första gången och till det lagade jag en fin bit oxfilé och en grönpepparsås. Tanken var att receptet skulle komma ut direkt, men huj vad tiden gick.
Tips! När du lagar maten, försök att tajma det så att kålrot-fritesen är färdiga att serveras direkt för de blir fort mjuka. Jag har inte fritös hemma, men skulle gissa att de hade blivit ganska lyckade att fritera faktiskt.
Ytterfilé med grönpepparsås och Kålrots-fries
- Tid: 40 min
- Personer: 2
- Svårighetsgrad: Medel
- Ingredienser
- 300 g Ytterfilé av nöt (eller oxfilé)
- Smör att steka i
- 200g kålrot i stavar + olivolja
- Salt & Peppar
- Finhackad gräslök
- 1/2 tsk salt
- Grönpepparsås:
- 1 schalottenlök
- 2 msk smör
- 1/2 msk grönpeppar i lag
- 1 msk cognac
- 1/2 msk sherryvinäger
- 0.5 dl utspädd kalvfond (färsk eller från flaska)
- 1.5 dl vispgrädde
- Salt & peppar
- Instruktioner
- Stek din ytterfilé till en kärntemperatur på 55-60 grader, det är medium. Du kan göra detta i stekpannan med en mindre bit. Med en större bit kan du först bruna köttet i pannan för att sen avsluta tillagningen i ugnen (ugnen på 150 grader, använd stektermometer).
- Pst! Temperaturen stiger några grader medans köttet vilar så avsluta tillagningen av köttet innan önskad temperatur är uppnådd.
- Grönpepparsås: Finhacka löken och fräs den i smöret på svag värme tills löken blivit blank och mjuk. Krossa pepparkornen och låt dem fräsa med någon minut. Häll i konjaken, fond och vatten och låt såsen koka upp.
- Blanda i grädden och puttra i ca 5 minuter, eller tills såsen har tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
- Kålrotfries: Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skala kålroten med en rotufruktsskalare eller en skarp kniv och skär pommes-stavar com är ca 1.5-2 cm i tjocklek. Lägg i en kastrull och täck med vatten och salta vattnet och koka upp. Koka i 10 min.
- Häll av stavarna med lock försiktigt (så de inte bryts) och lägg över i en ugnsfast form eller plåt med bakplåtspapper. Ringa över olivolja så att stavarna täcks helt och salta. Rosta i ugnen tills de fått fin färg, ca i 20 minuter. Servera genast.