Så mitt mål var att göra Hamburgerbröd som var Keto, smakade bröd, inte smakade sött eller ägg och som heller inte hade några nötter i sig. Helt enkelt ett all round Hamburgerbröd som de flesta både kan gilla och kan äta.
Det är riven Mozzarella i mitt recept, då jag tycker att osten gör brödet saftigare. Det hade säkert gått att smälta mozzarella först som i en Fathead, men jag blev osäker på hur bra bakpulvret skulle fungera då så jag bara blandade i osten på slutet innan jag formade bröden.
Jag har i ägg, men vara äggvitan, det gör att det håller ihop bra utan att man får den där äggsmaken.
Om Fettreducerat mjöl
Mjölet jag har i för extra “brödighet” är ett fettreducerat Sesammjöl med väldigt lite smak av sesam. Det går t.ex. att köpa på bodystore för 49kr och går att använda i allt möjligt, som pizzabotten.
Jag använder också ofta ett annat mjöl ibland: Fettreducerat Mandelmjöl från samma märke. Jag tycker nämligen att det vanliga mandelmjölet kan ge en för stark mandelsmak och sötma. Det är ganska dyrt 149kr för 400 g (alltså en del större påse), men jag älskar det och det används ju i så små mängder.
Tips! Bröden går såklart att ha till vilken sorts Hamburgare som helst, men idag blev det torsk!
Torskburgare med LCHF Hamburgerbröd och dillsås
- Tid: 30 min
- Personer: 2
- Svårighetsgrad: Medel
- Ingredienser
- Äggvita från 2 stora ägg (ca 80g)
- 1 dl Pofiber
- 1 msk Fiberhusk
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 msk Sesammjöl (Fettreducerat)
- 50 g riven Mozzarella
- 1,2 dl kokande vatten
- Rostade Sesamfrön
- TORSKBURGARE MED PEPPARROT
- 300 g torsk
- 20 g purjolök eller salladslök
- 2 tsk pepparrotspasta (tub)
- salt & peppar
- DILLSÅS
- 60 g créme fraiche (eller gräddfil)
- 1 tsk dijonsenap
- 1/2 tsk vitlökspuré (eller finhackad, jag har färdig “minced” i kylskåpet)
- 1 msk citronsaft
- 1 msk+ finhackad dill
- TILL SERVERING
- 60 g Tomat
- 20 g Ruccula
- Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Använd en elvisp och vispa äggvitorna fluffiga i en bunke. I en annan bunke blandar du ihop allt det torra till brödet utom sesamfrön (det ska på toppen). Fortsätt att vispa när du har i mjölblandningen i äggvitorna. Slå på det kokande vattnet och vispa i 5 sek till.
- Vänd ner den rivna mozzarellan i blandingen. Blöt händerna och forma 2 bröd (ändra antall om du ex. dubblar receptet) som du lägger på bakplåtspapper. Strö torrostade sesamfrön på bröden och baka i ugnen i 20 minuter. Öppna gärna ugnen några gånger för att släppa ut ånga.
- När brödet är i ugnen börjar du på det andra. Finhacka torsken, den ska vara kall, och rör ihop med kryddorna. Forma en hård/tät platt burgare i önskad storlek. Stek direkt i smör på medelvärme tills klar, ca 2 min på varje sida.
- Dillsåsen är enkel. Finhacka dillen och pressa citron. Blanda ihop allt och låt gotta ihop sig i 10 min.
- Hamburgerbröden mår bra av att få svalna lite på galler. Dela med brödkniv.
- Montera ihop hamburgaren med dillsås, ruccola och skivad tomat.