Idag hade jag ett sug efter Kina-mat, eller i alla fall någon wokad rätt. Det blev inte helt Kina, men en slags fusion till slut, Det som inte var så kinesiskt var nämligen Tahini-pastan jag använde, men OJ så gott det blev!
Tahini eller Tahin, är en paste med sitt ursprung i mellanöstern, gjord av sesamfrön och ger en rund och nötig smak. De allra flesta har faktiskt smakat det utan att veta om det, när de ätit hummus på restaurant till exempel! Jag har aldrig använt det själv men kände så för den sesamsmaken och experimenterade fram en woksås – blev kanon.
Det här kommer gå in som en klassiker i Olsson-hushållet, det ska jag lova! Allt som är supergott och superlätt är ju magisk vardagsmat.
Det är cirka 4 kolhydrater per portion.
Tips! Stek på hög värme och var snabb, annars blir det kokt och inte wokat.
Tahini-Wokad fläskkotlett med selleri
- Tid: 15 min
- Personer: 2
- Svårighetsgrad: Enkel
- Ingredienser
- 400 g fläskkotlett eller karré
- 160 g selleristjälkar (ca 5-6 styck)
- Olja att steka i
- MARINAD
- 1 msk sojasås
- 1 tsk fisksås
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 20 g finstrimlad ingefära
- Grovmalen svartpeppar
- WOKSÅS
- 20 g Tahini/tahin
- 1 tsk vitlökspaste
- 1/2-1 tsk kycklingfond, koncentrerad
- 2 tsk sojasås
- 0.75 dl kokande vatten
- GARNITYR
- Finstrimlad röd färsk chilli
- Limeklyftor
- Rostade sesamfrön
- Instruktioner
- Blanda marinaden i en bunke. Tärna upp fläskköttet och ha i, rör om. Låt stå i marinaden i rumstemperatur i 20 min.
- Preppa sellerin; ansa ändarna och skär i tunna skivor. Finstrimla chilin til senare och skär upp klyftor av lime.
- Förbered nu woksåsen, rör ut det kokande vattnet med Tahinin så det blandar sig ordentlig.
- Hetta upp en wokpanna eller en stor stekpanna, ha i en matolja som rapsolja eller kokosolja. Woka det marinerade köttet. När det är nästan klart har du i sellerin, woka i 1 min. Ha i woksåsen och låt det stå på i 1 min till.
- Servera med rostade sesamfrön, finskuren röd chilli och en klyfta lime.