Rökt och lättsaltad kotlettrad i skivor heter i Norge (där jag bor); “Sommerkoteletter”. Detta är en produkt som går väldigt bra på grillen, men är lika god att steka och fungerar också i ugnen. Allsidigt alltså!

Jag älskar Sommerkoteletter då det är ett supersaftigt (på grund av att det först saltas och sen röks) och har kvar fettkanten. Det är ett smakfullt stycke kött som bara tar 5-6 minuter att steka upp. Pssst! Får du inte tag i rökt skivad kotlettrad går det bra att använda vanliga fläskkotletter eller skivad karré till det här receptet.

Till gjorde jag spetskål i ugnen, jag stekte upp ett ägg och gjorde en skysås som jag gjorde av stekfettet från kotletten och redde med kokoskräm. Härlighet så gott, det här måste bli ett recept tänkte jag!

Tips! Använder du äkta oxfond så hjälper det med att reda såsen, benmärgen fonden är kokad på gör nämligen att såsen tjocknar.

Skivad kotlettrad med asiatisk twist

  • Tid: 20 min
  • Portioner: 4
  • Svårighetsgrad: Enkel
  • Ingredienser
  • 800 g/4 skivor kotlettrad
  • 4 ägg
  • Smör att steka i
  • 2 stk spetskål
  • Olivolja
  • 2 avokado
  • Salt & Peppar
  • “Asiatisk” sky-sås
  • Stekfettet från kotletterna
  • 1/2 dl färdig oxfond (äkta)
  • 1 1/2 msk sojasås
  • 1 tsk Lökpulver
  • 1 tsk ingefärapulver
  • 1 msk färsk limesaft
  • Stänk fisksås
  • 0.75 dl kokoskräm /kokosgrädde
  • Garnering
  • Rostade sesamfrön
  • Chiliflakes
  • Hackad gräslök
  1. Instruktioner
  2. Värm upp ugnen till 200 grader varmluft. Dela spetskålen på längden i fyra deler (blir 2 “klyftor” per person). Pensla eller spraya med olivolja, salta och peppra. In i ugnen i 20 min.
  3. Stek kotletterna i ganska rikligt med smör, detta ska också bli såsen. Cirka 3 min på varje sida på medelhög värme. Låt vila i några minuter på en tallrik innan servering. Köttsaften som släpper ut häller du tillbaka i pannan.
  4. I pannan med stekfettet, krydda med lökpulver och ingefärapulver och värm på i någon minut. Ha i resten av ingredienserna till såsen och reducera till önskad konsistens. Anpassa med mer kokoskräm eller oxfond efter smak.
  5. I en annan panna steker du äggen. Dela och skiva avokadon – 1/2 per person.
  6. Lägg upp på tallriken som på bilden, med ägget på kotletten (så blir det supergott när du skär genom gulan). Garnera med rostade sesamfrön, torkade chiliflakes och finhackad färsk gräslök.

Print Friendly, PDF & Email