Räksoppa är så himla gott och lätt att laga (och har man tid så är det självklart godast att koka fonden själv på räkskal). Det här är inte ett recept där det behövs, utan onsdags-versionen som går snabbt att slänga ihop.

För att göra zucchininudlar beböver man en “spiralizer”/grönsakssvarv, något jag faktisk skulle rekomendera alla som äter LCHF/keto att investera i. Min är lite klen så ska snart byta upp mig så jag kan göra nudlar av fler slags grönsaker.

Till den här soppan ersatte jag konventionella nudlar med en mix av spiralizerad zucchini och shirataki-nudlar. Det sistnämnda är nudlar helt fria från kolhydrater som är gjorda av konjaksrot. Dessa nudlar har blivit ganska vanliga och går att köpa i större livsmedelsbutiker och på massa ställen online. Jag har inget favoritmärke utan tycker att de smakar helt lika. Däremot gillar jag de tunnaste nudlarna bäst då de inte smakar så mycket.

Tips! Kom ihåg att skölja nudlarna ordentlig i ett durkslag i mycket kallt vatten så att smaken från lagen de ligger i försvinner.

Räksoppa med med nudlar à la LCHF

  • Tid: 20 min
  • Portioner: 2
  • Svårighetsgrad: Enkel+
  • Ingredienser
  • 300 g skalade färska räkor
  • 1 paket shirataki-nudlar
  • 200 g zucchini
  • Stor klick smör
  • 2 st vårlök
  • 2 cm ingefära
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1-2 msk koncentrerad fisk eller räkfond
  • 2 tsk Lökpulver
  • 1 msk färsk citronsaft
  • Nypa salt + malen peppar
  • 1 tsk lökpulver
  • Torkad eller färsk dill
  1. Instruktioner
  2. Skala räkorna och lägg i en skål. Dessa skal i helt till slut.
  3. Förbered nudlarna. Spiralizera zucchinin och skölj shirataki-nudlarna ordentligt. Jag brukar klippa shirataki-nudlar på mitten då jag tycker de blir lite långa.
  4. Finhacka vitlök, ingefära och skiva vårlöken och stek mjukt med en stor klick smör på medelhög värme, det ska inte “få färg” men du önskar att frigöra smakerna. (Kom ihåg att ingefära skalar du lättast med en matsked.)
  5. Höj värmen ordentligt och fräs nudelblandningen i lök/ingefär-smöret i någon minut.
  6. Slå på grädden, vatten och fonden. Smaka av med salt & peppar, lökpulver och dill. Låt koka i 1 min.
  7. Till sist har du i räkorna, men bara så länge än att de blir varma. Servera omedelbart. Toppa med lite hackad färsk gräslök eller dill.

Print Friendly, PDF & Email