Jag älskar Pizza, men eftersom jag nästan inte äter bröd så blev det plötsligt en rätt som försvann lite ur mitt liv, helt tills jag upptäckte Fathead Pizza. Jag har provat många sätt att göra “falsk” Pizzabotten, men mozzarella-botten är överlägset det bästa sättet jag hittat.
Min Pizza Parma är baserad på Kostdoktorns Fathead Pizza men med några modifikationer. Jag gör ju bara pizzan till 1 person och inte 4 och tycker därför att “vätskemängden” blev fel och har experimenterat lite med receptet.
Var sparsam med fyllet, det blir inte godare av att täcka varje cm2 med fyll. Kom ihåg, det är pizza – inte paj.
Pizza Parma
- Tid: 25-30 min
- Personer: 1
- Svårighetsgrad: Enkel+
- Ingredienser
- 75 g riven mozzarella-ost
- 1 msk färskost
- 1 dl mandelmjöl + 1/2 msk pofiber ELLER 0.8 dl fett-reducerat mandelmjöl + 1 msk Crème fraîche
- 1 ägg
- 1/2 tsk vitvinsvinäger
- Olivolja
- TOPPING
- 2-3 msk tomatsås
- 30 g riven parmesan
- 30 g riven ost (Jarlsberg)
- 2 skivor Parmaskinka
- Ruccula
- Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader eller 180 grader pizza-varmluft (varmluft med streck under).
- Värm riven mozzarella och färskost i en teflonpanna på medellåg värme. Använd en slickepott i böjlig silicon att röra med tills allt smält ihop (se bild ovan).
- Blanda mandelmjöl, ägg och vitvinsvinäger i en bunke.
- Använd degkrokar eller en gaffel och slickepott för att få ihop degen ordentligt.
- Ta olivolja på händerna och tryck ut degen till en rund pizzabotten på bakplåtspapper, den ska bli cirka 25 cm i diameter.
- Pricka med en gaffel och grädda i ugnen 10 minuter eller tills gyllene och ta ut.
- Bred ett tunt lager tomatsås på pizzan. Fördela osten (Parmesan & riven ost) och grädda 5-10 eller tills osten smält och fått en fin yta.
- Smula över oregano. Riv parmaskinkan i bitar och fördela. Toppa med ruccula.
Här har jag gjort pizzan utan att “pricka” bottnen först. Då blir den lite mer fluffy, men lite mindre “tunn italiensk botten”. Jag gillar egentligen bägge delar.
Hur mycket CF ?
Hej! Är det kolhydrater du menar med CF? Det är cirka 8 kolhydrater per pizza. =D (I stort sett ifrån mandelmjölet och tomatsåsen).
Hur mycket CF i degen
Det beror på vilket mjöl du använder, men det är Keto-lite.
Nu fattade jag, du menade creme fraîche, inte Carb/Fat! =D I Norge där jag bor har vi ett mjöl som är torrare, så jag behöver creme fraîche, men upptäckte att det blev för såsigt för det svenska mjölet. Har nu tagit bort det ur instruktionerna. ;)
[…] Fatheadpizza är nog fortfarande favoriten, men den här går så mycket fortare och passar perfekt en veckodag. […]