Parmesankyckling med blomkålsris är en sådan där vardagsrätt man kan laga igen och igen. Det blir så fantastiskt gott och eftersom både parmesan och champinjon är två ingredienser med mycket smak av umami, så höjer de verkligen smaken på såsen. Salt & umami, då är i alla fall jag i himlen.

Jag brukar göra blomkålsris i ugnen utan fett då jag gillar att det blir lite torrare och tycker att det gör att det passar perfekt ihop med såsiga rätter.

Näringsinnehåll, per portion
750 kcal
72% fett (61g)
22% protein (41g)
5% kolhydrater (8g)

Tips! Välj kycklinglår med skinn och ben för att få upp fetthalten i rätten, viktigt om man äter keto.

Parmesankyckling med blomkålsris

  • Tid: 30 min
  • Personer: 2
  • Svårighetsgrad: Enkel
  • Ingredienser
  • 200g blomkål
  • 400g överlår kyckling, m. skinn & ben
  • 30g smör
  • 100g champinjon, skivad
  • 1 dl créme fraiche
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk dijonsenap
  • 50 g riven parmesanost
  • 2 tsk koncentrerad kycklingfond
  • Nypa dragon (kan bytas med basilika)
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 10g finstrimlad rödlök
  1. Instruktioner
  2. Blomkålsris: Sätt ugnen på 200 grader Varmluft. Riv blomkålen på den grova sidan av ett rivjärn och strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra lätt.
  3. Ställ in i ugnen i 5 minuter, blanda om och in i 5 minuter till. Du kan låta blomkålsriset stå kvar i ugnen på eftervärme medans du gör kycklingen.
  4. Parmesankyckling: Värm smör i en panna. Stek kycklingen med skinnsidan ner i smöret tills skinnet är krispigt, stek sen 4 minuter på andra sidan. Plocka ut kycklingen och lägg åt sidan med skinnet upp.
  5. Stek skivade den champinjonen i smör och kycklingfettet. Blanda creme fraiche, dijon, torkad dragon, vatten och vinäger i en lite skål. Rör ner med champinjonen och låt det bli varmt och rör sen ner den rivna parmesanosten.
  6. Finstrimla lite rödlök och ha i såsen och lägg samtidigt tillbaka kycklinglåren med skinnsidan upp i såsen och låt kycklingen puttra med i avslutande 5 min.
  7. Servera ihop med blomkålsriset.
Print Friendly, PDF & Email