Här kommer ett pizzabotten-recept som jag bara delat på min Instagram tidigare, men eftersom det är så många som efterfrågar brödiga (icke-äggiga) bottnar så tänkte jag att det var trevligt att dela här också.

Pizza är ju mångas favoritmat och jag har själv postat hela fyra varianter att pizza på den här bloggen och det är mycket i relation till andra kategorier. Men det ÄR något underbart med smält ost och att det är så lätt att variera toppingen med det man har hemma.

Fatheadpizza är nog fortfarande favoriten, men den här går så mycket fortare och passar perfekt en veckodag.


Jag använder fettreducerat mjöl ifrån Funksjonell mat, på den här länken kan du kolla in återförsäljare (eller så kan du bara googla så får du upp massa träffar).

Tips! Om du låter tomtatsåsen svalna helt innan du lägger på pizzabottnen (som också behöver svalna lite) så undviker du degig botten.

  • Tid: 25 min
  • Portioner: 1
  • Svårighetsgrad: Enkel+
  • Ingredienser
  • Äggvita från 2 ägg
  • 1 dl pofiber (20g)
  • 2 msk fettreducerat sesammjöl eller mandelmjöl (10g)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 1,25 dl kokande vatten
  • Topping
  • Röd tomatsås – t.ex. den här
  • 1 dl riven ost
  • 1-2 banan-schalottenlök
  • 100 g tärnat stekt bacon
  • 2 msk hackad inlagda spicy serrano peppers
  • Torkad oregano
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  3. Elvispa ihop äggvitorna, olja, salt och bakpulver till ett fluff.
  4. Blanda i pofiber och det fettreducerade mjölet. Det sista hjälper till med brödsmaken (se länk i övre delen av bloggposten)
  5. Slå på det kokande vattnet och vispa lite till. Använd en slickepott och bred ut degen på en plåt med bakplåtspapper – smeten ska vars lös.
  6. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter på galler (bättre med galler än plåt). Ta ut, vänd bottnen och grädda i 2 minuter till.
  7. Stek baconet. Lägg på den tomatsås, ost och resten av toppingen.
  8. Grädda på 250 grader i cirka 5 minuter till, eller tills du tycker att pizzan är klar. Strö över lite torkad oregano.

Serveringstips: Crème fraîche och vitlöks-dressing och ett glas Sancerre!