Lasagne på LCHF-vis är något jag aldrig har provat, det har varit som en enhörning för mig – jag har egentligen inte “trott på det”. Har bara känt att jag kommer bli besviken. Dumma mig säger jag bara. Lasagne är ungefär det enda jag saknat efter att jag slutat att äta socker och stärkelse, så upptäckten om hur gott det verkligen blev gjorde mig överlycklig! En ny klassiker i hushållet Olsson är född!

Jag har utvecklat en béchamelsås tidigare till ett annat recept, eftersom jag inte tycker att en ostsås eller créme fraîche sås ger den samma smaken. Hur löser man det då utan vetemjöl? Ja det kan du se under. Om du ska göra receptet till bara 1 person behöver du 1 hel äggula. När man ökar mängden blir det inte lika känsligt men det är liksom en minsta-mängd.

Plattorna fick jag inspiration ifrån 56kilo.se, men en liten olycka gjorde att jag fick lite andra mängder, men det blev så perfekt att jag lägger faktiskt ut “misstaget” i detta receptet.

Att laga Italiensk mat handlar om att dyrka enkelhet och de rena smakerna. Därför har jag inte en massa olika kryddor i, men håller mig till vitlök, oregano, salt och peppar. Det blir helt perfekt och man får fina renodlade smaker.

Tips! Gör gärna köttfärssåsen dagen innan, så kan smakerna få gotta till sig ordentligt.

Lasagne a la LCHF

  • Tid: 30 + 20 min
  • Portioner: 4
  • Svårighetsgrad: Enkel
  • Ingredienser
  • 600 g köttfärs
  • 40 g smör
  • 160 g schalottenlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossad tomat (den bästa du kan köpa)
  • 1.5 dl utspädd oxfond (eller 2 köttbuljongtärningar + 1.5 dl vatten)
  • 2-3 msk oregano
  • Salt & peppar
  • 200g riven ost (ex. 60/40 riven mozarella/parmesan)
  • LCHF PLATTOR
  • 4 ägg
  • 160 g färskost
  • 4 msk fiberhusk
  • LCHF BÉCHAMELSÅS
  • 160 ml vispgrödde
  • 320 ml osötad mandeldryck
  • 3 äggulor
  • 1 msk pofiber
  • 1 krm salt
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 150 grader och börja med att göra plattorna. Vispa ägg poröst och vispa sen i färskosten och till sist fiberhusken (lite i taget).
  3. Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar och dela upp röran jämt på plåtarna med en slickepott. Lägg ett till bakplåtspapper över och kavla ut. Låt bakplåtspappret sitta kvar(!) och in i ugnen i 10 min. Skär upp plattor i passande storlek.
  4. Höj temperaturen till 220 grader.
  5. Stek köttfärs, vitlök och schalottenlök i smöret. Ha i tomatpuré, krossad tomat och oxfond. Krydda med oregano och peppar (och salt om du använt äkta oxfond, men inte om du använt buljongtärningar).
  6. Nu ska du göra béchamelsås: Häll mandeldryck och grädde i en bunke och vispa ihop. Vispa sedan i äggulorna en och en, avsluta med pofiber och salt. Sätt en kastrull på låg värme och värm försiktigt upp blandingen under konstant vispande. Blir det för varmt stelnar ägget och då har du förstört såsen (då smakar det ägg). Ta av plattan när såsen tjocknat. Se video av konsistens här.
  7. Montera lasagnen i en ugnsfast form: Platta, köttfärsås, béchamelsås, platta, köttfärsås, béchamelsås…osv tills alla ingredienser är slut.
  8. Avsluta med att toppa lasagnen med riven ost. Ha inne i cirka 20 min på 220 grader. Låt lasagnen vila i ett par minuter innan du skär upp, så är det enklare få ut hela bitar.
  9. Jeg serverade lasagnen med en liten grönsallad bestående av ruccola, fint skivad sparris och lite citronsaft pressad över.

Print Friendly, PDF & Email