Vitkålsgratäng är det perfekta tillbehöret och ett väldigt bra alternativ till potatisgratäng när man har en god köttbit till middag. Jag äter det både till vardags och fest.

Ska man ha sällskap är det trevligt att göra gratängen i portionsformar, så kan alla få sin egen. Det går också bra att göra de på förhand och förvara i kylskåpet till dagen efter.

Serveringsförslag: En godt marmorerad skivad fläskkarré är verkligen ett av de bästa köttstyckena jag vet om. (I Norge där jag bor heter det Nakkekotelett.) Bara att steka i smör och krydda med salt och peppar.

Krämig Vitkålsgratäng

  • Tid: 15+15 min
  • Person: 2
  • Svårighetsgrad: Enkel
  • Ingredienser
  • 300g vitkål
  • 20 g smör
  • 1 dl grädde 40%
  • 25 g schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 cm gräslök
  • 40 g riven mozarella
  • 30 g riven ost (ex. Jarlsberg eller Västerbotten)
  • 1 krm finmald muskotnöt
  • Salt & Peppar
  • 1-2 msk vatten vid behov
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Finhacka Schalottenlök och vitlök och stek mjukt i smöret.
  4. Finstrimla vitkålen och stek mjuk på medelhög värme. Blir det tort i pannan kan du slå på lite vatten.
  5. Krydda med salt och peppar, muskotnöt, lökpulver och gräslök. Slå på grädden och låt det koka ihop ordentligt.
  6. Smaka av innan du lägger upp i formarna, både vitkålen och grädde kräver lite salt.
  7. Fördela i ugnssäkra portionsformar och strö blandingen av den rivna osten över.
  8. Gratinera mitt i ugnen i 12-15 minuter på vanlig värme.
Psst! Gillar du gratänger kan jag också rekommendera den här Kålrot och Morotsgratängen!

Print Friendly, PDF & Email