Kesoplättar är värdens enklaste och godaste lilla rätt som man kan göra i hundra olika versioner beroende på smak och humör. De är också hemskt nyttiga och proteinrika. Vad är det inte att älska?

Du kan antingen dressa up de till en fancy förrätt eller servere som plockmat till middag. Mängden i receptet är beräknat som förrätt till 4 personer eller som en middag till 2.

Tips! Som förrätt tycker jag de är det trevligt att sätta montera plättarna med alla ingredienserna. Skal man däremot äta det som en middag är det bättre att ha alla tillbehör i små skålar så att de inte blir varma.

Kesoplättar med lax och pepparrotskräm

  • Tid: 20+15 min
  • Portioner: 2-4
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Ingredienser
  • 4 ägg
  • 250 gram keso (liten burk)
  • 2 msk finax psyllium (1.5 msk fiberhusk)
  • Zest från 1/2 citron (bara när du ska ha fisk/skaldjur till)
  • Nypa salt
  • Smör till stekning
  • Topping
  • Kallrökt lax
  • 2 dl Gräddfil
  • 2 msk riven Pepparrot, tub
  • 1 msk Citronsaft
  • Caviar/Löjrom
  • Gräslök
  1. Instruktioner
  2. Blanda ägg, keso, citronzest och salt i en bunke. Mixa ingredienserna i 5-10 sekunder med en stavmixer.
  3. Strö över psyllium/husken och blanda ihop med en slickepott. Låt svälla i 15 minuter.
  4. Under tiden: Blanda ihop gräddfil och pepparrot, låt stå i minst 20 minuter.
  5. Använd slickepotten och klicka ut plättar i en panna med brunat smör, stek på medelhög värme. Stek i 3-4 minuter på varje sida, vänd försiktigt.
  6. Servera plättarna med alla tillbehör, antingen färdig monterade eller som plock. (Satsen räcker till 4 förrätter eller 2 huvudrätter).

Print Friendly, PDF & Email