När du ska göra frittata så börjar du laga den i en stekpanna på spisen, som sen flyttas in i ugnen. Därför är det viktigt att du använder en panna (gärna gjutjärn) som tål att ställas in i sin helhet i en varm ugn.
Det är lite olika tillagningstid beronde på panna och hur bred den är. I min lilla panna med halv sats (av receptet nedan), behöver min fritatta ca 10 minuter – men en större kommer behöva mer. Du ser när frittatan reser sig och kan känna om den har stelnat. Det är viktigt att den inte får för kort tid för då smälter inte osten ordentligt.
En frittata är perfekt på den spanska tapasbordet och kan med fördel serveras tillsammans med en grön sallad och kanske lite god skinka som serrano eller chorizo eller lite finskivade biffstrimlor och oliver.
Om du vill variera frittan kan du också toppa den med ost, till exempel parmesan eller steka med lite champinjon i lökblandingen.
Tips! Det är också väldigt gott att använda ugnsbakad chévre som du finhackar och blandar i på samma sätt.
Frittata med Chèvre
- Tid: 15 min
- Portioner: 1 sats
- Svårighetsgrad: Enkel
- Ingredienser
- 4 ägg
- 80g Chèvre
- 30g smör
- 30 g finhackad gul lök
- 60 g pärltomater i olivolja
- Salt & Peppar
- Gräslök
- Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Finhacka löken och bryn den i en liten gjutjärnspanna tillsammans med smöret.
- Vispa äggen med en gaffel i en bunke. Salta & Peppra. Smula ner chévren i äggsmeten.
- Halvera tomaterna och blanda runt i lite olivolja.
- Häll ägg/ostsmeten i pannan med den smörstekta löken. Toppa med tomaterna och ställ in i ugnen i 10-15 minuter, eller längre om du gör större sats.
- Finhacka gräslöken och strö över innan servering.
På denna bilden har jag gjort halv sats i en liten panna, perfekt till tapasbordet!