Jag har börjat upptäcka traditionsmat, som fläsklägg till exempel. För mig var fläsklägg bara ett ord som fanns i spelet “Kasta gris”, men som jag egentligen inte hade tänkt på att det var en del av grisen. Läggen är nedre delen av benet på grisen, innan man kommer till fötterna. I Norge där jag bor, är det såhär i förjulstider mycket gris som slaktas och då är det ju också andra “rest-produkter” som finns att köpa (extremt billigt).

Vad jag däremot INTE hade lust att laga var kokt Fläsklägg med rotmos, utan jag tyckte att det behövde en 2018-twist för att fungera hemma hos mig! Resultatet blev en långtidstillagad fläsklägg i ugnen, med krispig svål och en syrlig kålsallad till som passar perfekt med det feta och salta.

Tips! Följ med på svålen på slutet (sitt vid ugnen), höj temperaturen ordentligt och ta ut den så fort hela svålen har poppat.

Fläsklägg med syrad kålsallad

  • Tid: 30 min + 5 tim
  • Personer: 2
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Ingredienser
  • 1 stykk Rimmat Fläsklägg på benet
  • 3 dl vatten
  • 1 dl vitvin
  • SKYSÅS
  • Vätskan från dropp-pannan
  • 2 msk smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk soyasås
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1-2 lagerblad
  • 1/2-1 tsk sötning (kan uteslutas)
  • Nymalen svartpeppar
  • SYRAD KÅLSALLAD
  • 150 g Vitkål
  • 50 g Grönkål
  • 50 g Morot
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk limesaft
  • 1/2 msk balsamvinäger
  • liten nypa salt
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 150 grader och ställ en plåt eller panna med vatten och vitvin under gallret.
  3. Svålen på Fläsklägget ska skäras i cm-tjocka strimlor. Det är viktigt att använda en vass kniv och att inte skära ner i köttet. Ta gärna undersidan också (jag glömde det och där drog det ihop sig lite mycket).
  4. Plassera läggen på ett galler över vatten-pannan i nedre delen av ugnen. Låt stå i ugnen i minst 5 timmar. Det ska alltid vara vatten i pannan under läggen. Använd en gaffel, när köttet lossnar från benet är det klart.
  5. När köttet är klart kan du använda skyn till såsen. Sätt in en torr panna igen så det inte droppar fett i ugnen.
  6. Nu ska du poppa svålen! Ta upp temeraturen till 250 grader och grill, gärna varmluft också. Lägg tillbaka läggen på gallret och lått stå till svålen har poppat, det tar cirka 15 minuter.
  7. SKYSÅS: Mjukna schalottenlöken i smöret. Häll över vätskan/droppet ifrån ugnen (kom ihåg att sätta in en ny plåt utan vatten så du inte kladdar ner hela ugnen). Ha i resten av ingredienserna och redusera tills du tycker det smakar som det ska och har tjocknat lite.
  8. SYRAD KÅLSALLAD: Finstrimla kålen och moroten och lägg i en bunke. Blanda i vinäger och limesaft. Salta försiktigt. Låt stå i kylen i minst 30 minuter.
  9. Toppa med grovhackade valnötter vid servering.