Keso tycker jag är en jättebra produkt att ha i matlagning då det mättar så bra och är enkel att använda. Så tanken slog meg; kunde jag inte använda keso i pizzabotten för att få en mer proteinrik och mättande pizza? Jag har ett äggviterecept jag gillar att använda när jag inte orkar göra fathead (det är ju lite jobb) och experimenterade utifrån det.

För att få botten riktig krispig och fin (inte svampig) så steker man den på galler, vänder den och stoppar tillbaka in i ugnen på slutet. Det är också bra att låta den svalna lite på galler och inte lägga på varm tomatsås.

Tips! Ha inte på FÖR mycket ingredienser, då blir botten degig. Tänk som en italienare och låt alla ingredienser få skina.

Enkel KesoPizza - LCHF

  • Tid: 20 + 20 min
  • Person: 1
  • Svårighetsgrad: Enkel+
  • Ingredienser
  • 75 g keso
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 äggvita från ett stort ägg, eller 2 små
  • 1 1/2 dl Pofiber (30 g)
  • RÖD SÅS
  • 100g finkrossad tomat konserv (eks. från Mutti)
  • 30 g kycklingfond
  • 5 g Cholula Hot sauce (eller annan 0carb hot sauce)
  • 4 g vitlöks-paste
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk rödvinsvinäger
  • nypa salt
  • TOPPING
  • 100 g kycklingfile
  • 20 g pesto
  • 20 g rödlök
  • 100g riven ost (jag hade riven mozzarella + parmesan)
  • Torkad oregano
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  3. Börja med tomatsåsen så att den hinner svalna. Värm upp alla ingredienser i en kastrull och låt småputtra i ett par minuter. Lägg över i en skål.
  4. Nu gör du pizzabottnen. Stavmixa keso, bakpulver, salt, vitvinsväger och vatten. Ta en ny bunke och vispa äggvitan hård med elvisp, den ska vara kritvit och glansig. Vispa snabbt ihop pofifer i bunken med äggvitan utan att äggvitan förlorar sitt “fluff”. Gör ett hål i äggvite/pofibern och ha i kesoblandningen. Vispa ihop allt i ett par sekunder.
  5. Degen kommer vara ganska lös (se bild i galleriet ovan). Bre ut degen på ett bakplåtspapper med en slickepott eller spatel til en jämn rundning. Få över bottnen på ett galler och sätt in i ugnen i 12 min. Ta ut pizzabotten, vänd uppochner och in i ugnen i 3-4 minuter till. Låt svalna lite på gallret.
  6. Höj temperaturen på ugnen till 230 grader varmluft.
  7. Skär kycklingen i lagoma bitar och stek på ganska låg värme i lite matolja. När den är nästan klar har du i peston och rör om.
  8. Toppa pizzan med ost, pestokyckling och finstrimlad rödlök. Grädda i 8-12 min, det är bäst att följa med lite, man ser ju när pizzan är klar.
  9. Strö torkad oregano över den färdiga pizzan och servera direkt. Bon appetit!

Print Friendly, PDF & Email