Danska frikadellen hör julen till om du kommer från en danskättad familj. Det gör jag som tur är, för frikadeller är ju ganska så fantastiskt. Frikadeller är förnöjsamt att stå och steka och väldigt gott (här vislas det inte).

Du behöver ha lite tid när du gör frikadeller då det både skal stå till sig och tar lite tid att steka. Just med frikadeller kände jag lite oro för att inte ha vetemjöl i kosten längre, det är ju väldigt effektiv stärkelse som binder mycket vätska! Men i år körde jag med finax psyllium och det blev väldigt bra.

Servera gärna med rödbetssallad och LCHF Janssons Frestelse.

Tips! Ha lite varmt vatten i handen du formar frikadellerna med så fastar inte köttfärsen. Kom också ihåg att lägga i nytt smör efter varje omgång du steker, smörer ska vara lite brunt och nötigt.

Danska Frikadeller

  • Tid: 10+30+30 min
  • Portioner: 32 Frikadeller
  • Svårighetsgrad: Enkel+
  • Ingredienser
  • 500 g Fläskfärs 10%
  • 1 ägg
  • 1 medelstor lök, riven
  • 5 dl standardmjölk
  • Finax psyllium (grön påse)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm finmald svartpeppar
  • Normalsaltat smör att steka i
  1. Instruktioner
  2. Riv löken på största delen av rivjärnet. Blanda ihop löken, köttfärs, ägg, salt och peppar i en bunke med en stor trägaffel.
  3. Strö över psyllium/fiberhusk och blanda in ordentligt. Häll över mjölken 1 dl om gången och blanda in ordentligt.
  4. Nu ska det vila i minst 30 min kallt (i kylskåp eller i vinterkylan ute).
  5. Forma frikadellerna med en matsked i ena handen mot handflatan (andra handen). På så sätt får du jämn storlek och fin form på alla frikadellerna. Stek i smör på hög värme. Har du för svag värme flyter de ut, har du för hög värme bränner de – Hitta din spis sweet spot.
Print Friendly, PDF & Email