Jag älskar rätter med asiatiska smaker då det både brukar vara mycket umami och salt involverat. Stir-fry i sig är inget märkvärdigt, det betyder bara snabbstekning. Och “snabb” för många en nödvändig middags-egenskap i en vardag med mycket att göra och lite tid att göra det på.

Man behöver ju egentligen inget recept för att göra en wok eller stir fry, men ibland kan det ju vara fint att få inspiration på ingredeienser och smaksättning tänkte jag. När jag lagar mat så står jag gärna och tar “lite av det ena” och “lite av det andra”, men tänker inte mer på det. Så jag blev ganska förvånad när jag skrev ut hela ingredienslistan och den blev så lång. Nu ska det sägas att det är mycket skafferi-varor, alltså saker jag har hemma i skåpet.

?? Sjögräsnudlar är en lågkolhydrat-produkt som är lite mer vanlig att hitta i den vanliga affären än, te.x shirataki-nudlar. (Har tyvärr inte hittat det i några norska affärer än så jag passar på att köpa med när jag är hemma och hälsar på familjen). Det är inte helt kolhydratfritt, ca 2g kolhydrater/100g så ganska bra ändå tycker jag. Jag gillar också smaken, lite krispiga sådär.

Det går helt fint att variera med andra grönsaker men tänk på att ersätta något krispigt med något annat krispigt. Du kan t.ex. ta strimlad vitkål eller vattenkastanj istället för sparris.

Tips! Sjögräsnudlar tål inte så mycket koktid, så värm heller på hög temperatur och kort tid än att låta det koka.

Asiatisk stir-fry med sjögräsnudlar

  • Tid: 10-12 min
  • Personer: 4
  • Svårighetsgrad: Enkel+
  • Ingredienser
  • 1 paket Sjögräsnudlar, 300g
  • 600g Köttfärs (gärna fet fläsk eller kyckling)
  • 1-2 stk vitlöksklyftor
  • 3 cm Finriven ingefära
  • 1 finhackad färsk chili
  • Kokosolja att steka i
  • 8 stk sparris
  • 300 g zucchini
  • 2 små salladslök
  • 1 msk Kycklingfond (touch of taste) + 2 msk vatten
  • 1 1/2 msk Sojasås
  • 1/2 msk fisksås
  • 1-2 tsk Lökpulver
  • 2 msk Sesamolja
  • Garnering:
  • Färsk koriander och/eller gräslök
  • Klyfta lime
  • Rostade sesamfrön
  • Chiliflakes
  1. Instruktioner
  2. Förbered nudlarna efter anvisning på påsen.
  3. Värm försiktig vitlök, chili och finriven ingefära (använd rivjärn) i kokosoljan.
  4. Sätt upp värmen och stek upp köttfärsen i blandingen, lägg åt sidan.
  5. Skär upp grönsakerna och stek på hög värme i 2 minuter. Ha i vårlöken på slutet av minuterna.
  6. Blanda i Kycklingfond (touch of taste) + lite vatten, sojasås, fisksås och lökpulver.
  7. Ha i sjögräsnudlarna (lågkolhydrat) och stek i 2-3 min till.
  8. Ha i den kryddade köttfärsen i blandningen, värm ihop allt och smaka av med sesamolja.
  9. Servera med färsk koriander, gräslök, rostade sesamfrön, chiliflakes och en squeeze färsk lime. ?
Print Friendly, PDF & Email