En supergod laxrätt i ugnsform som gör det enklare att äta mer fisk till vardags. Alla smaker passar så himla bra ihop att jag hade kunnat äta det här alla dagar i veckan. Att göra lax i ugnen gör också att man slipper steklukt för den som är känslig för det.
Citronen och zesten ger det en perfekt syrlighet som balanserar upp det feta från laxen och såsen.
Passar perfekt med en torr Riesling.

Tips! Perfekt om du har fryst lax då den håller sig saftig i såsen. Låt den Tina i kallt vatten i 30 min först.

Asiatisk lax i krämig sås

  • Tid: 40 min
  • Personer: 3-4
  • Svårighetsgrad: Enkel
  • Ingredienser
  • 4 portionsbitar lax a 125g
  • 1 stor morot
  • 2 vårlökar
  • 1 spetspaprika
  • 2 msk kokosolja
  • ½ tumme finhackad ingefära
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 5 cm finhackad röd chili
  • 1 tetrapaket kokosmjölk (250 ml)
  • 1,5 dl crème fraiche
  • Zest från 1 citron
  • Juice från ½ citron
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk hummerfond, koncentrerad
  • 1.5 dl vatten
  • 1 krm Peppar
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Finhacka vitlök, ingefära och chili och värm på låg-medel värme i kokosoljan i 5 min. Se till att det inte bränner.
  4. I en bunke; blanda ihop kokosmjölk, crème fraiche, fond, citronsaft och citronzest (finrivet citronskal), dijon, sojasås och peppar i en skål. Rör i oljan med vitlök / ingefära / chili i bunken.
  5. Skala och skiva moroten i mynt, värm i några minuter i en liten panna.
  6. Lägg laxen i en ugnsform. Ha på moroten. Strimla spetspaprikan och vårlök och strö över.
  7. Till sist häller du över såsen och ställer formen i ugnen i cirka 25 minuter.
  8. Servera med t.ex. broccolimos mixat med smör och parmesan.