När jag gör fröknäcke så brukar jag oftast blanda ihop lite av varje av det som jag har hemma (av frön och LCHF-vänligt mjöl vill säga). Men ibland kan jag tycka att det tar lite lång tid i ugnen och att det inte helt håller ihop fullt så bra som jag hade önskat, så jag började experimentera för att hitta ett nytt favoritrecept.

I detta receptet är det både keso och ägg, utan att det på något vis smakar äggigt (lovar). Just det här receptet är också min favorit till ost och brickor med t.ex. patéer, då det håller ihop så bra.

När jag gör fröknäcke tycker jag det är trevligt att ruta upp bitar, det gör man bäst när det fått någon kvart i ugnen. Då tar man en stor kökskniv eller pizza slicer och rutar upp plåtarna. Man behöver inte skära helt ner till plåten, så länge det är halvvägs går det lätt att bryta upp i perfekta bitar när knäcket är färdigt.

Tips! Alla ugnar är olika, håll koll på din så fröna inte bränner i hörnen. Min är t.ex. varmare i högre hörnet så jag måste vända plåten för att få ett jämt resultat.

Ketolivets Keso-fröknäcke

  • Tid: 1h
  • Portioner: 32
  • Svårighetsgrad: Enkel+
  • Ingredienser
  • 1 dl chiafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • 2 msk finmalen psyllium (85% kostfiber) eller fiberhusk
  • 1 dl sesammjöl (Funksjonell Mat) eller fettreducerat mandelmjöl
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk torkade fänkålsfrön
  • 4 dl kokande vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 stort ägg
  • 125g keso (halv vanlig burk)
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  3. Mortla ihop flingsalt, rosmarin och fänkålsfrö till ett pulver, blanda ihop med resten av de torra ingredienserna. Rör om ordentligt med en slev så att frö och mjöl är jämt blandat.
  4. I en separat bunke; stavmixa ihop ägget och keso (cottage cheese).
  5. Häll i oljan på den torra ingredienserna och sedan det kokande vattnet. Rör om ordentligt och märk hur degen blir jämn och får lite motstånd, låt stå i cirka 30 sek. Blanda sedan i keso/ägg-blandingen.
  6. Dela degen på två och kavla ut på två bakplåtspapper med en gång. Lägg gärna ett bakplåtspapper mellan degen och kaveln så går det lättare (och blir väldigt mycket mindre kladdigt).
  7. Sätt plåtarna i ugnen i 25 min x 2 (byt plats på plåtarna efter halva tiden). När det gått 10-15 min kan du ta ut fröknäcket och ruta upp det för fina bitar. Jag brukar göra 16 bitar per plåt.
  8. Efter ca 50 min kollar du om det är klart, det ska vara torrt. Kör lite längre om du inte tror att det kommer bli klart av att stå i eftervärmen.
  9. Låt svalna i ugnen på eftervärmen, bräck upp och förvara torrt.
Print Friendly, PDF & Email