Idag gjorde jag fröknäck. De flesta recept jag hittade hade kokosolja så gjorde min egen variant med olivolja istället. Jag tycker nämligen inte att kokosolja är så gott, inte ens den ”smaklösa”. Mmm sätter smaklös i citattecken, för så tycker jag det är. Så jag har experimenterade lite och den här gången blev det så bra att jag har lust att dela.

PSST! Har gjort ett recept på ett (enligt mig) ännu godare fröknäcke med supergod brödkrydda som du också kan använda till det här receptet. Kolla in Ketolivets Keso-fröknäcke här!

Tips! Köp skalade sesamfrön, de har bara 4g kolhydrater per 100g. Sesamfrön med skal har hela 11g kolhydrater och svarta sesamfrön har 21 g kolhydrater. Här är det ju lätt att bli lurad för att man tänker att det blir som en slags ”fullkorn” med skal och att det skulle vara bättre.

LCHF Fröknäcke

  • Tid: 20 min
  • Portioner: 30
  • Svårighetsgrad: Enkel+
  • Ingredienser
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • 1 1/2 msk fiberhusk
  • 2 tsk flingsalt
  • 4 msk olivolja
  • 2 1/2 dl kokande vatten
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på normal värme 150 grader. Ta fram två bakplåtar och lägg på bakplåtspapper.
  3. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och rör om ordentligt med en slev så att frö och mjöl är jämt blandat.
  4. Häll i oljan och sedan det kokande vattnet. Rör om ordentligt och märk hur degen blir jämn och får lite motstånd, låt stå i cirka 30 sek.
  5. Dela degen på två och kavla ut tunt med en gång medan den fortfarande är varm. Kavla tunt.
  6. Sätt plåtarna i ugnen i en timme. (Byt plats på plåtarna efter halva tiden). Efter en timme sänker du till 100 grader och låter det vara inne i ytterligare 20 min.
  7. Stäng av ugnen och låt brödet torka lite till i eftervärmen
Print Friendly, PDF & Email