Om du älskar blåbärskaka och bara inte klarar dig utan, så är det receptet för dig! Det kan vara svårt att baka på lågkolhydrat, men det här receptet känns verkligen inte som någon “ersättning”, detta är äkta. Blåbärskakan är resultat av ett litet sommarexperiment som blev till då pappa önskade sig mjuk blåbärskaka. Bra att han önskade sig det, för det här blev bland det godaste jag smakat! Den är segmjuk och med hemmapiskad råkräm till får du den perfekta sommarfikan.

För mer inspiration och recept (publicerar mest där), se till att hänga med på Instagram: https://www.instagram.com/ketolivet/

Såhär ser kakan ut innan den går i ugnen. Bottnen är fast och fin i likhet med en vetemjöls-kaka och tål en stor mängd blåbär på toppen utan att bli degig!
I receptet är det 2 äggvitor i tillägg till två hela ägg, men inte förhasta dig och släng äggulorna! Dessa använder du nämligen till råkrämen som du vispar ihop till servering. Råkräm är något av det godaste som finns. Jag använder sötning i det här receptet, men det behövs verkligen igen – däremot tycker jag att en touch vanilj alltid förhöjer smaken på vispad grädde, vaniljsås eller råkräm. Jag brukar för enkelhetens skull använda vaniljarom från Dr Oetker eller bourbon vanilj i flytande format.

Tips!
Jag gjorde den både med äggvitepulver och Nicks “use like sugar” som har fiber i sig, men jag skulle gissa att det går bra att ta 1-2 extra äggvitor istället för pulver och använda en annan sötning.

Sockerfri Blåbärskaka med råkräm

  • Tid: 20 + 40 min
  • Personer: 8
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Ingredienser
  • 2 äggvitor
  • 2 msk äggvitepulver (eller 1-2 extra äggvitor)
  • 2 hela ägg
  • 0.75 dl sötning (jag använde Nicks “use like sugar” för det var det som fanns i affären idag)
  • 1 tsk vaniljarm, Dr Oetker
  • 100g naturell fet färskost, t.ex philadelphia
  • 3 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl kokosmjöl (nöjd med det här)
  • 3/4 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 125g smör, normalsaltat
  • 1 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
  • 250-300g vilda skogsblåbär
  • + eventuellt 1-2 tsk sötning till bären
  • Klassisk Råkräm
  • 2 äggulor
  • 1 msk sötning
  • 1/4 tsk vaniljarm, Dr Oetker
  • 2.5 dl vispgrädde
  1. Instruktioner
  2. Sätt ugnen på 175 grader. I en 24cm springform sätter du fast ett bakplåtspapper och smörar kanterna.
  3. Använda gärna en köksmaskin och vispa sötning och 2 äggvitor styva. Ha i äggvitepulver och vispa i 1-2 minuter till.
  4. Ha i 2 hela ägg och vanilarom, fortsätt att vispa tills det är fluffigt.
  5. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och smält smöret som du sen har i 1 dl osötad mandelmjölk i (eller valfri mjölk) och häller över de torra ingredienserna.
  6. Ha i philadelphiaosten med äggen och vispa ut färskosten, ha sedan i mjöl/smör-blandingen och vispa ihop det tills allt är blandat.
  7. Häll först över all smet i den smörade formen och sen bären. Om du vill kan du snurra bären först med 1-2 tsk sötning (du kan smaka på bären och se hur mycket syra de har).
  8. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Känn efter med en sticka att smeten stelnat innan du tar ut den. Låt svalna något innan du öppnar formen.
  9. Råkrämen: Vispa äggulor, sötning och vaniljarom fluffigt. Vispa grädden ganska fast. Vänd ner äggvispet i grädden. Klart!