Rostbiff carpaccio och tar bara 5 minuter att slänga ihop! Jag serverade den här rätten på ett franskt tapasbord igår och blev en hitt!

Jag älskar älskar älskar fransk tapas – altså ett fransk plockbord med ostar, mousser, patéer och sallader med franska smaker. Anklevermousse eller Fois gras (ej tvångsmatad såklart) är ett måste på bordet, fröknäcke och härliga tillbehör som små gurkor och picklad kantarell.

När jag dukade upp gårdagens franska bord hade jag också lust att göra något med rostbiff (det är ju så gott) och bestämde mig för att göra en fransk twist på den italienska klassikern Carpaccio som traditionellt görs på tunt skivad rå oxfilé. Jag undrade om det skulle vara gott med rostbiff istället och efter ett snabbt sök på internet insåg jag att jag inte direkt var den första som haft den här idéen. 😄

Sagt och gjort. Det blev en rostbiff carpaccio och den här kommer göras många gånger, både till ett tapasbord och som en sallad till middag eller lunch till mig själv. Då det inte är någon “matlagning” involverat kommer kvaliteten på råvarorna att vara avgörande för smaken.

Tips! Jag använde valnötter istället för pinjenötter då det hjälper till att förstärka de franska smakerna i rätten.

Fransk Rostbiff Carpaccio

  • Tid: 5 min
  • Bufféportioner: 5
  • Svårighetsgrad: Superenkel
  • Ingredienser
  • 10 tunna skivor rostbiff från delidisken
  • 30 g ruccola
  • Squeeze färsk citron
  • Skvätt vitvinsvinäger
  • 100 g coctailtomater
  • 1-2 msk kapris
  • 10-15 hyvlade parmesanflak
  • 1/2 dl grovhackade valnötter
  • Finhackad persilja
  • Olivolja (extra virgin)
  • Nypa salt + malen peppar
  1. Instruktioner
  2. Förbered alla ingredienser. Grovhacka valnötterna, finhacka persiljan, dela cotailtomaterna i 4 delar (små klyftor) och hyvla upp lite parmesan.
  3. Montera på en stor tallrik: Först ruccola så ger du salladen en squeeze citron och ett försiktigt stänk vinäger. Lägg upp rostbiffskivorna separat. Fördela jämt coctailtomatklyftorna, hyvlad parmesan, kaprisen och valnötterna. Strö över finhackad persilja.
  4. Avsluta med att ringa olivolja över hela tallriken, smula lite flingsalt och lite nymalen svartpeppar.
Print Friendly, PDF & Email