Jag bakar nästan aldrig, så när jag i år skulle stå för nyårsdesserten blev det ganska så nervöst. Jag bestämde mig för att göra något som var lite fräscht och med ingredienser som smakade mycket i sig själv (så man inte behöver använda så mycket sötning). Resultatet blev så lyckat och alla i sällskapet tog minst två bitar! ? Receptet är sockerfritt och glutenfritt.
Jag har inte köksmaskin så allt hackande gjordes med kniv och det gick helt utmärkt. Till sötning använder jag Sukrin gold, som enligt mig är den sötningen som ger den bästa smaken till den här typen av bak.
Läs detta: Om Hallongelé
Det är också ganska mycket gelé i det här receptet, vill du bara ha ett klassiskt tunt lock halverar du mängden. Jag bor i Norge och har Freia gelé uten sukker tillgänglig. Hittar du ingen sockerfri gelé i affären kan du göra din egen “Jello”, t.ex. med det här receptet (använd då sockerfri hallonsaft och halva mängden sötning istället för socker.).
Det här är ett recept med ganska många steg, jag började dagen innan den skulle serveras så att allt hade tid att stå till sig ordentligt. Det är viktigt att låta allt svalna eller stelna innan man fortsätter, annars kan det bli pannkaka av alltihop (och det är ju dumt när man försöker göra tårta ).
Tips! Receptet är beräknat för ca 8 personer och jag använde en springform med 20 cm i diameter.
Sockerfri Cheesecakepannacotta med nötbotten och hallonlock
- Tid: 30 + 10 min & väntetid 3 + 4 timmar
- Personer: 8
- Svårighetsgrad: Medel+
- Ingredienser
- 3 dl vispgrädde
- 200g Philadelphia (1 paket)
- 2 msk sukrin gold
- 2 Gelatinblad
- 1 hel vaniljstång
- 1 tsk vaniljarom (Dr. Oetker)
- 4 dl sockerfri hallongelé (Jag använde denhär)
- Färska hallon till dekoration
- Nötbotten
- 2 dl mandelmjöl
- 2 msk pofiber
- 1 dl hela mandalar
- 1 dl valnötskärnor
- 1/2 tsk finmalen kardemumma
- 1 msk sukrin gold
- 5 msk smör
- 2 msk vatten
- Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader, ej varmluft
- Finhacka mandlarna och valnötterna med en vass kniv. Blanda ihop nöthacket i en bunke med mandelmjölet, pofiber, sötningen och finmalen kardemumma.
- Smält smöret i en liten non-stick panna eller kastrull. Stäng av värmen och rör ihop nötblandingen med det smälta smöret. Slå på 2 msk vatten och blanda ihop ordentligt. Tryck ut nötblandingen i en 20cm springform. Pressa ner med skeden hela vägen runt i formen så att bottnen blir kompakt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter. Ta ut och låt bottnen svalna helt.
- Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur innehållet och lägg vaniljfrö och stång i grädden. Koka upp i 2 minuter, sänk värmen och låt dra i 10 minuter till. Blanda i sötningen och vaniljaromen. Ta av plattan och låt grädden svalna med vaniljstången i blandingen (men kom ihåg att plocka bort vaniljstången innan du fortsätter till nästa steg).
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min. När gräddblandningen fortfarande är lite ljummen kramar du ur vätskan ur gelatinbladen och rör ner i grädden.
- Häll över grädden i en bunke och ha i Philadelphiaosten. Vispa blandningen slät och häll över den avsvalnade nötbottnen i springformen. Låt stå kallt i minst 3 timmar, men gärna över natten.
- Hallonlock: Avslutningsvis blandar du ihop gelén, denna måste ha svalnat innan du häller den över kakan. Häll över halva blandingen, låt den nästan stelna. Dela de färska hallonen på längden och dekorera tårtan. Häll sedan över resten av gelén mellan hallonen så sitter de ordentligt och blir dekorativt.
- Låt stå i kylskåpet i 3+ timmar.
- När du skal ta kakan ur springformen sköljer du försiktigt sidorna under kranen i varmt vatten, då lossnar den enkelt! Var väldigt försiktig så du inte får vatten på ditt bakverk. Serveras till kaffe eller champagne.