Kokosmums, kokosmunk, gräddbulle, boll eller gräddmunk. Oavsett vad du kallar den här lilla delikatessen, så är det en naggande god godsak att ha till helgfikat. Till trots för att det ibland kallas för gräddbulle så är det ju inte grädde i, det är äggvita som är det vita, fluffiga fyllet. Jag har också i kokosmjölk, men även mina är helt laktosfria!
Dessa är enklast att göra med en köksmaskin med automatisk visp, men jag använde vanlig elvisp för hemma hos mig finns det inte bänkplats. Munkar hittade jag en gång receptet på bland min gammelfarmors recept, hon hade inte ens elvisp utan fick stå och vispa för hand i 30-40 minuter. Snacka om dedikation till Kokosmums!

Till receptet använde jag Sukrin Melis, det fungerar som florsocker i vilket som helst recept och äggvitorna håller sig fluffiga. Ett “must-have” produkt hemma för den som gillar att baka sockerfritt.
Tips! Läs igenom hela receptet först. Gelatin stelnar plötsligt och då kan det bli svårt att få över från bunke till form om man är för långsam.
Kokosmums a la LCHF
- Tid: 10-30 min + 2 timmar
- Personer: 4
- Svårighetsgrad: Enkel+
- Ingredienser
- 4 Äggvitor
- 80 g Sukrin Melis
- 1 dl Kokosmjölk (från Tetra/kartong)
- 5 Gelatinblad
- 5-10 droppar vaniljessens eller 2 krm äkta vaniljpulver
- 50 g Kokosflingor
- 1 1/2 tsk Kakao
- Instruktioner
- Börja med att blanda kokosflingor och kakao och täck botten på en stor form med hälften av blandingen.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min.
- Vispa äggvitorna hårda och glansiga. Du ska kunna vända bunken uppochner. Vispa i “floursockret”/sukrin Melis och vaniljessens. Fortsätt att vispa tills det är hårt och glansigt fluff igen, detta tar någon minut.
- Värm kokosmjölken i ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Krama ur och vispa i gelatinbladen (som du först låtit ligga i kallt vatten i 10 min). Vispa ut ordentligt.
- Gör ett litet hål i äggvitefluffet och häll i kokosmjölkgelatinet. Nu kan du göra på två sätt. Antingen tar du en slickepott och blandar ihop det försiktigt. Alternativ 2: Har du en köksmaskin kan du bara hälla på allt och låta vispen stå och gå i 20 min, detta ger bäst resultat.
- Så fort du slutat vispa häller du över blandingen i formen du förberett med riven kokos. Häll resten av kokosen på toppen och täck allt det vita.
- Låt stå i kylskåpet i minst 2 timmar.
- Skär upp i lagoma rutor och doppa övriga sidor i kokos/kakao blandingen – Allt det som ligger i botten kommer inte att fästa sig, så man kan doppa i det. Förvara kallt.